Zowel bij payrolling als bij uitzenden besteed je als werkgever jouw personeelszaken uit. Maar, wat is payroll en wat is het verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau? En hoe zit het met detachering? Deze vragen krijgen we vaker van ondernemers die nog niet met een partner in personeelszaken samenwerken. En dat snappen we! Daarom leggen we hier graag uit.
- Payroll vs. uitzendbureau
- Payroll voor de ondernemer
- Verschil payroll en detachering
- Verschil uitzenden en detachering
- Kun je payroll en uitzenden combineren?
Payroll vs. uitzendbureau
Net als een payrollbedrijf, neemt een uitzendbureau het personeel dat op jouw werkvloer staat in dienst. Ook neemt het uitzendbureau de administratieve zaken en risico’s over die komen kijken bij het juridisch werkgeverschap. Maar ondanks de overeenkomsten tussen payrolling en uitzenden, zijn er wel degelijk verschillen. Hieronder sommen we de belangrijkste verschillen op.
Payroll voor de ondernemer
Payroll is het uitbesteden van de administratieve zaken en risico’s die horen bij het werkgeverschap aan een extern bedrijf: het payrollbedrijf. Letterlijk betekent payroll ‘loonlijst’ in het Nederlands. Een payrollorganisatie wordt namelijk juridisch werkgever van de medewerkers van de ondernemer. Zo staan de medewerkers nog steeds op de werkvloer van de ondernemer, maar op de loonlijst van het payrollbedrijf. Deze regelt alle ingewikkelde en tijdrovende zaken van het werkgeven en stuurt hiervoor één overzichtelijke factuur. Zo heeft de ondernemer zijn handen vrij voor alle andere zaken die komen kijken bij het ondernemerschap.
Verschil 1 – De arbeidsvoorwaarden
Op de arbeidsovereenkomst van een payrollkracht zijn alle arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn zoals deze gelden binnen jouw branche/bedrijf. Denk aan zaken als uitkeringen bij jubilea, vakantiedagen en contractsoorten. Hiervoor wordt gekeken naar de branche cao en/of arbeidsvoorwaardenregeling van jouw bedrijf. Bij uitzendovereenkomsten volstaan de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, zoals is vastgelegd in de inlenersbeloning van de cao voor uitzendkrachten en geldt een uitgebreide ketenregeling (tot wel 4 jaar flexibele contracten).
Verschil 2 – De werving en selectie
Bij payroll werf je zelf nieuwe medewerkers voor ze een payrollovereenkomst krijgen. Werknemers op uitzendbasis worden geworven en geselecteerd door het uitzendbedrijf.
Verschil 3 – Exclusiviteit
Een derde verschil tussen payrolling en uitzenden is dat payrollmedewerkers alleen bij jou op de werkvloer ingezet worden. Wil je iemand aannemen op payrollbasis? Dan werkt hij of zij exclusief voor jouw bedrijf. Uitzendkrachten mogen daarentegen ook bij andere bedrijven ingezet worden door het uitzendbureau.
Verschil 4 – Omrekenfactor payroll of uitzenden
De omrekenfactor voor payroll is anders opgebouwd dan de omrekenfactor voor uitzenden. Dat komt door het lagere risico bij uitzendkrachten en gunstige cao, de abu cao. Daarentegen kan het zijn dat je bij een uitzendbureau een werving- en selectiefee betaalt. Deze fee’s kunnen al snel oplopen tot honderden (of zelfs duizenden) euro’s.
Verschil payroll en detachering
In geval van detachering is een werknemer in dienst van het detacheringsbureau en wordt deze werknemer bij verschillende opdrachtgevers, vaak op projectbasis, ingezet. Meestal gaat het hierbij om hoogopgeleid personeel. Er wordt dan een detacheringsovereenkomst gesloten tussen het detacheringsbureau en de opdrachtgever. Het verschil tussen payroll en detachering is dat bij payroll de werknemer geworven wordt door de opdrachtgever en exclusief ter beschikking wordt gesteld. Dat is niet het geval bij een gedetacheerde werknemer.
Verschil uitzenden en detachering
Zowel uitzenden als detachering biedt flexibiliteit. Echter is bij een detacheringscontract een vaste begin- en einddatum bekend. Uitzendcontracten zijn nog flexibeler, qua uren, duur en opzegtermijn. Detacheren is vaak ook een stukje duurder omdat de tarieven van gedetacheerde medewerkers over het algemeen hoger liggen.
Kun je payroll en uitzenden combineren?
Absoluut. Bij Please regel je je personeelszaken zoals jij wilt. Of je nu wilt uitzenden, payrollen óf een combinatie daarvan, bij Please kun je alles omtrent je personeelszaken onderbrengen. Veel ondernemers kiezen voor een combinatie van payroll- als uitzendcontracten. Wil je je vaste team via uitzenden (fase c) of payroll een vast contract te bieden en via uitzenden fase a een fijn flexschil opbouwen? Dat kan! Zo heb je het beste van twee werelden.
Wat je ook kiest, wat er ook verandert, wij groeien met je mee. Zo kun je altijd bij ons terecht. Fijn toch, ál je personeelszaken onder één dak? Gewoon bij één partner, één loket. Wel zo overzichtelijk. Twijfel je welke vorm van werkgeven het beste past bij jouw situatie? Wij geven je graag passend advies.
De 5 meest kostbare werkgeversrisico's
Payroll is gericht op het afdekken van werkgeversrisico's, we hebben een overzicht gemaakt van de 5 meest kostbare risico's.
Download het overzicht hier.
Vraag maar raak
Wat wil jij weten over een payroll of uitzenden? Laat het ons weten. Onze experts geven graag antwoord op jouw vraag.
De 5 meest kostbare werkgeversrisico's
Payroll is gericht op het afdekken van werkgeversrisico's, we hebben een overzicht gemaakt van de 5 meest kostbare risico's.
Download het overzicht hier.
Op zoek naar een payroll specialist?
Op zoek naar een payroll specialist?
Gerelateerde artikelen
- Payroll
Een payrollbedrijf selecteren. Waar let je op?
- Payroll
Dit zijn dé voordelen en nadelen van payroll
- Payroll
Welke cao’s hanteren payrollers?
- Payroll
Boetes schijnzelfstandigheid
- Payroll
Wat is opvolgend werkgeverschap?
- Payroll
Payroll onder de WAB
- Payroll
Wat is payrolling en hoe werkt het?
- Payroll